Întrebări frecvente

1. Ce este Paulownia?

Paulownia este o plantă bioenergetică cu tulpină lemnificată. Are un ciclu de creştere scurt, şi se regenerează pe cale vegetativă. Planta comercializată de către compania noastră, a fost creată in laboratorul autorizat In Vitro din Spania, prin încrucişarea plantelor Paulownia Elongata x Paulownia Fortunei. Noua plantă creată a fost adaptata condiţiilor pedoclimatice din Europa, astfel încât să reziste la temperaturi extreme de la -25°C până la +45°C, şi totodată se acomodează uşor condiţiilor de sol şi climă din Europa, implicit România. 70% din această plantă se poate folosi ca şi cherestea, iar 30% pentru biomasă. Copacul se regenerează de cel puţin 3 ori, astfel acelaşi copac poate fi exploatat de 3 ori, fără a fi neovie de replantare.

 

2. Pot cumpăra seminţe de Paulownia?

Compania noastră nu comercializează seminţe de Paulownia. Noi comercializăm doar plante hibride, adaptate condiţiilor pedocilimatice din Europa. Hibridul este steril şi nu se poate înmulţi prin seminţe, înmulţirea se face prin clonare doar în laborator. Seminţele care pot fi germinate  provin de la arborii originari din China, care sunt plante ornamentale, iar rezistenţa lor la temperaturi joase este foarte scăzută, iar ritmul de creştere redus. Nu recomandăm achiziţionarea seminţelor de pe internet.

 

3. Care este diferenţa dintre Paulownia Cotevisa 2 şi Paulownia Elongata/Fortunei /Tomentosa?

Paulownia Cotevisa 2 este o plantă care a fost creată într-un laborator prin încrucişare, si a fost adaptată condiţiilor pedoclimatice din Europa. Plantele Paulownia Elongata /Fortunei /Tomentosa sunt plante originare din China, cu scop ornamental, nu sunt adaptate la condiţiile pedoclimatice din Europa.

4. Ce documente dovedesc calităţile plantei?

Certificatul de origine şi garanţie. Certificatul de înregistrare la UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants EU).

 

5. Unde pot planta?

Plantarea se poate efectua pe terenuri care corespund următoarelor criterii:

-          Pânza freatică la o adancime mai mare de 2 m

-          Până la 6 m adâncime să nu fie stâncă compactă

-          pH între 5,1-8,9

NU se va planta pentru împădurire, foste păduri, sau pe terenuri care sunt întăbulate ca şi pădure, deoarece legea forestieră interzice exploatarea arborilor mai devreme de 25 ani de la plantare, iar în cazul arborilor Paulownia, aceştia se vor exploata prima dată după 4 ani de la plantare.

6. Am nevoie de autorizaţie pentru a planta Paulownia?

Paulownia se plantează la fel ca şi orice altă plantă energetică, fără nevoia unei autorizaţii.

7. Cum comand?

Prima dată trebuia facută analiza agrochimică a solului şi se stabileşte dacă terenul corespunde condiţiilor stabilite de producătorul plantei. Dacă solul corespunde trebuie să semnaţi un contract de vânzare cumpărare, şi să achitaţi un avans de 30% din valoarea puieţilor. Puieţii vor putea fi ridicaţi după 8 săptămâni de la data achitării avansului.

8. Cum plătesc şi cum se face livrarea?

Plata puieţilor se poate face prin transfer bancar, sau în numerar pe baza facturii elibarate de către compania noastră.  Livrarea puieţilor de la laboratorul din Spania, până în depozitul din Cluj-Napoca, se face pe costurile companiei noastre. Transportul până la terenul unde urmează a se planta puieţii se poate face de către Beneficiar, sau de către compania noastra, contra cost. Costul transportului este de 1,2 lei +TVA / km.

9. Ce profit voi avea?

Costuri calculate pe 1 ha teren (600 buc plante):

- 600 puieţi = 3600 Euro cu TVA inclus

- plantarea = 500 euro

- costurile de deplasare a expertului

- pregătirea terenului pentru plantare

- apa de la plantare

- dacă după plantare este secetă, plantaţia trebuie udată de înca 5-6 ori  cu 5 l de apa pe planta la fiecare udare.

 

Profitul realizat (pe 1 Ha, adica după 600 buc puieţi /copaci ajunşi la maturitate):

- la 4 ani de la plantare – 24000 euro

- la 7 ani de la plantare – 30000 euro

- la 10 ani de la plantare – 36000 euro

- În al 10-lea an – rădăcinile extrase- 9000 euro

TOTAL: 99000 euro ( în cazul în care la exploatare toţi cei 600 de copaci există -nu s-au furat, distrus etc.).

 

10. Vreau sa devin reprezentatul vostru. Cum procedez?

Pentru a deveni reprentantul nostru, vă rugăm să ne trimiteţi un e-mail cu intenţia Dvs, după care veţi fi contactat de către unul dintre colegii noştri pentru a stabili detaliile.