ARBORI TRUFIERI

ISTORIC

TUBER  MELANOSPORUM- Trufa neagră, cu o inaltă aromă gastronomică numită şi “diamantul bucătăriei“ de către gastronomul  Brillat Savarin în cartea sa intitulată – Filozofia del gusto. Trufa (derivă din latinul Tuber) datează din timpuri străvechi fiind menţionată pentru prima dată pe tăbliţele de lut ale Sumerienilor şi Amoriţilor, vorbim deja de a III-a dinastie din Ur, mai mult de 2000 de ani i.d.Hr. În Grecia apare în sec.IV- I.d.Hr. unde se celebrau cursuri de gastronomie, aşa cum menţionează Teofrasto în sec. III I.d.Hr. În Europa, prima dată se scrie despre trufe în sec. XVI de către Ludovico de Vartema, care vorbeşte ca fiind cel mai rentabil comerţ din Armenia şi Turcia. În sec. XVIII şi începutul sec. XIX Europa cunoaşte în exclusivitate întrebuinţarea trufelor, fiind considerate o adevarată delicatesa pentru aroma şi calităţile ei medicinale şi afrodisiace.

 

 

 

DESPRE TRUFE

Trufa este o ciupercă care se formează la rădăcina arborelui. În realitate nu se cultivă, aceasta ia naştere datorită unei simbioze între ciupercă şi rădăcina plantei, procesul numindu-se MICORIZĂ, cuvânt de origine greacă (simbioză). Planta micorizată  primeşte  de la această ciupercă principalii nutrienţi minerali şi menţine apa necesară plantei. Ciuperca (de forma unui tubercul  agăţat de rădăcina plantei) obţine de la plantă hidraţii de carbon şi vitamine. Trufa este înfăşurată într-o scoartă ornată cu mici negi sau solzi care, pe lângă rolul de protecţie, contribuie şi la respiraţia şi hrănirea tuberculului. Pe piaţa mondială se cunosc două tipuri de trufe: trufa NEAGRĂ (mai uşor accesibila cca. 1000€/kg ) si trufa ALBĂ  (care se produce izolat, iar preţul ajunge la cca. 5000€/kg). Trufa se produce şi natural în unele zone muntoase, însă în cantitate redusă şi este foarte greu de găsit.

 

 

 

 

CULTIVAREA

De aproximativ 30 de ani în Spania s-au pus bazele înfiinţării plantaţiilor de arbori trufieri. Pentru a obţine trufa cultivată avem nevoie de arbori care acceptă micorizarea rădăcinilor lor.
Cei mai indicati arbori sunt: ALUNUL (corylus avellana) randament 75%, si Stejarul (quercus robur) randament 75%.
Acesti  arbori sunt recomandaţi pentru MICORIZA şi se plantează la o distanţă de 5m, adică  400 plante/ha. Un rând de Alun, altul de Stejar. La cererea clientului se poate planta numai un soi din cele doua. Recomandam plante cu micoriză de 80% produse în laborator şi sere speciale. Producerea unei plante durează 6 luni, după această perioada poate fi plantată în siguranţa .

PLANTAREA

Plantaţiile se pot face pe terenuri agricole cu caracteristici speciale ale solului. PH-ul trebuie să fie între 7 şi 8,5, iar solul trebuie să  aibă un conţinut bogat de fosfor şi materie organică.

Pregătirea terenului se face  prin aratură de 40 cm adâncime, discuire şi fertilizare. Cel mai indicat fertilizant este cel natural (gunoi de oaie fermentat, 10 tone/ha) înainte de plantare şi în primii doi ani dupa plantare. Ulterior nu este indicată fertilizarea.

Plantarea puieţilor se face după data de 15 septembrie  pâna în 15 noiembrie, iar primavara in lunile martie şi aprilie, considerându-se că în această perioada pământul are suficientă umiditate. Puietul este rezistent atât la frig (-25°C), cât şi la temperaturi înalte (+45°C).

Planta se livrează în săculeţ de celofan, are o înălţime de 20-30 cm, cu rădăcină micorizata la 80%. Scoaterea plantei din săculeţul de celofan se face cu multă atenţie, prinzând cu mâna stângă de trunchiul plantei de la bază, iar cu mâna dreaptă prinzând săculeţul de partea de jos şi se trage cu multă grijă pentru a nu distruge rădăcinile ieşite prin pânza protectoare.

Pentru plantare groapa trebuie să fie pregătita  cu profunzimea de  25-30 cm şi lăţimea de 40X40 cm. Se urmăreşte ca nivelul turbei din săculeţ, unde este rădăcina, să intre 4 cm sub nivelul stratului de pământ  natural, pentru a asigura o protecţie bună rădăcinii plantei. Înainte de plantare se udă bine groapa cu aprox.3 litri de apă, se aşează planta şi se pune pamântul manual în jurul plantei şi se apasă uşor cu mâna până la nivelul normal al suprafeţei terenului.

Compania noastră oferă asistenţă cu privire la plantarea arborilor, cât şi întreţinerea plantaţiei.
ÎNTREŢINEREA

După plantare este recomandat protectorul de plastic (cilindru de plastic)  împotriva iepurilor şi caprelor. Având în vedere valoarea plantaţiei, se recomandă îngrădirea acesteia, folosind gard de sârmă cu ochiuri mici, cu o înălţime suficient de mare pentru a oferi protecţie împotriva animalelor.

În primii patru ani dupa plantare se poate efectua o arătura intre randuri  de o profunzime de 10 cm pentru a împiedică creşterea ierbii. Este interzisă utilizarea erbicidului (erbicidele pot distruge micoriza, acesta nu moare dar nu mai produce trufe).

Arborele trufier are nevoie de apă, aprox. 2 litri/zi în perioada de secetă, în primii 3 ani de viaţă. În anul al IV-lea avem nevoie de irigare prin micro-aspersiune, aceasta ajutând la formarea  trufelor în pământ şi dezvoltarea lor. Arborele intră în producţie în anul 4 sau 5 de viaţă, acest aspect depinde de ingrijirea şi atenţia dată plantaţiei.
Primele semne că arborele nostru a început să producă trufe este încetarea creşterii ierbii în jurul copacului (avem impresia că iarba a fost erbicidată).

EXPLOATAREA

În al 4-lea an putem exploata cca. 400-500 gr trufe/arbore, iar dupa al 5-lea an peste 1 kg/arbore.

Trufa se formează alături de rădăcina arborelui la o adâncime de 10-30 cm, iar pentru a localiza bulbul avem nevoie de câini sau porci dresaţi pentru aşa ceva. Putem să vă oferim spre vânzare sau închiriere pe perioada exploatării, animale dresate.

CONDIŢII DE LIVRARE ARBORI TRUFIERI

Loco depozit furnizor, pe bază de comandă.

Termenul de livrare se comunică în momentul efectuării comenzii.

 PREŢ: 16 EUR (TVA inclus)/arbore trufier