Paulownia Cotevisa 2

Paulownia keményfa (más elnevezése Császárfa vagy Phoenix madar fa), a világ leggyorsabb növekedésű fája. Ha helyes feltételek között termesztik 3 év alatt elérheti a 20 méter magasságot is és kitermelhető faanyagként. Legalább 6 fajtája ismert eddig: P.Elongate, P.Fargesii, P.Fortunei, P.Giabrata, P.Taiwaniania, P.Tormentosa, ugyanakkor a Kiri néven is ismert. Kínában legalább 3000 éve, az USA-ban az 1800-as évekből, Japánban pedig 1970 tól termesztik, amióta a Paulownia fafajta egy milliard dollaros export üzletté vált.

A Paulownia Cotevisa 2 laboratoriumban keresztezett és klónozott fák melyek képesek extrém időjárási viszonyokban is megélni (-25, +45 C fok). 2007 ben jegyezték be a Növényfajta Hivatalnál (EU illetékes hatóság). Nemzetközileg elismert európai minőség bizonyítvánnyal és nemzetközileg elismert kereskedelmi engedéllyel rendelkeznek.

 

A Paulownia egy világos szinű féldrága fa, nagy az ellenállóképessége, 30%-kal könnyebb mint bármilyen más keményfa, könnyen feldogozható és nagyon kifinomult. A kitermelt fa kemény de könnyü, kevésbé sűrű, kb 300 és 400 kg/m3, ezért épitekzéseknél gyakran használjak, főleg mivel magas hőfokon gyúl meg  (420 és 430°C között, mig más kemény fák már 220 és 225 °C között). Nedvességtartalma 20%, hőérteke 4211,06 kcal/kg. Ha a fémekhez hasonlítanánk, akkor a Paulownia fa a közüzemi fafajtak között az “aluminium” lenne. Egy köbméter Paulownia fa súlya kb 310 kg.

Egy érett fának a 70%-át fürészárúnak, 30%-át pedig biomasszának használjuk.

A többi növényektől eltérően, jelentős mennyiségű biomasszát nyerhetünk a Paulownia fákból.

A biomasszát a fafajta törzse, ágai levelei, virágai, gyümölcse valamint gyökere képezi.

Ugyanakkor a Paulownia tartós bio üzemanyagnak számít, egy határozó lépés a nemzetközi energetikai krízis megoldásában. A fafajta gyökeréről regenerálódik,  ezért is nyerte el a Phoenix madár fa elnevezését. Ez azt jelenti, hogy minimum 3 és maximum 5 növekedési forgást lehet kihasználni anélkül, hogy szükséges lenne az újra ültetés. Levelei gyorsan nőnek és oriási széndioxid felszívó kapacitással rendelkeznek.

A 3 éves fák már fafeldolgozásra alkalmasak, míg az 1-2 évesek pedig pillérek előállítására. Könnyen hántolható (30%-al könnyebb a kemény fák kategoriájába tartozó fáknál).

Egy intenzíven feldolgozott termék, az egyik legstabilabb, nem hajlik, nem torzul és nem reped el. Festhető, lakkozható és ragasztható. Nem gyúlékony és jó a vízálló képessége. Tapintásra és színre a körisfához hasonlit. Mivel nagyon könnyen feldolgozható, ezért burkolásra nagyon alkalmas. Nagyon jó hőszigetelő, ezért használják szaunák és faházak épitésére is. Építkezésben furnérként és belső és külső szigetelő anyagként is használható. Könnyü súlya miatt gyakran használják a hajók, yachtok valamint repülőgépek butorzatának a gyártására. A fa száradás után nem szivja magába a nedvet, igy nem torzul el és nem növeli sulyát.

Nagyméretü levelei vannak, ezek elérhetik a 45 cm-t is, ezek oxigént termelnek s így temperálják a közvetlen környezetüket. A leveleket takarmányként és trágyaként is lehet használni magas nitrogén tartalmuk miatt. 1200 t széndioxid lekötő kapacitás / 1 ha Paulownia ültetvény / év.

A Paulownia egy mézelő fa (az érett fa). A Paulownia méz nagyon finom, aromás, világos színű, leginkább az akácmézhez hasonlitható. A Paulownia méz gyógyszergyártásra is alkalmas, elősegiti a légcsőhurut és egyéb légzőszervi betegségek gyógyítását és az emésztést. A paulownia méz ezen tulajdonságai a virágok aktiv biológiai anyagainak köszönhetők, melyek az élelmiszeriparban is használatosak. 1 ha területről kb 700 kg mézet lehet kitermelni.

 

Tulajdonságok:
        Sűrűség:                zöld fa 700-800 kg/m3
                                     száraz fa 300-310 kg/m3
  Szin:                   sárgás – fehér
Keménység:                   1,4 kN
Rugalmasság:              6,3 GPa
Szakitószilárdság:  42 MPa
Kompressziós ellenállás: 20 Mpa
Maximális ellenállás a rovarok ellen!