Paulownia Cotevisa 2

Paulownia este un arbore (de asemenea cunoscut şi sub numele de Copacul Prinţesei sau Copacul păsării Phoenix), este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Dacă este cultivat în condiţii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani şi totodată recoltabil pentru producţia de cherestea. Cel puţin 6 specii sunt în prezent recunoscute: P.Elongate,P.Fargesii, P.Fortunei, P.Giabrata, P.Taiwaniania, P.Tormentosa: este de asemenea cunoscută sub numele de Kiri, este cultivat în China de cel puţin 3000 ani, în Statele Unite ale Americii din anul 1800 şi în Japonia din anul 1970 când lemnul de paulownia a devenit o afacere de export de miliarde de dolari.

Înca din anul 1972 s-a pus baza studierii plantei în laborator, îmbunătăţindu-se randamentul şi rezistenţa la temperaturi scăzute şi înalte (-25, +45 grade C). S-au creat o specie prin încrucişarea arborilor Paulownia Elongata şi Paulownia Fortunei.: Paulownia Cotevisa 2. Este o clona creata in vitro, şi înregistrata la Oficiul Comunitar pentru varietăţi de Plante (autoritate competentă EU).

Este o planta energetica cu tulpină lemnificată, cu ciclu de creştere scurt, care se regenerează pe cale vegetativă, cu scopul de a produce energie regenerabilă.
Plantele beneficiază de certificate de calitate european cât şi licenţă de comercializare internaţională.
Una dintre cele mai versatile specii lemnoase existente, Paulownia a căpătat o imensă popularitate în Occident unde cultivarea sa este în plină expansiune, în special pentru producţia de mobilier, placaj şi pentru biomasă. Cunoscută în industria cherestelei şi a mobilei drept “aluminiul din lemn”, Paulownia Cotevisa 2 este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, de esenţă tare. Paulownia este rezistent la contorsionare (creşte drept), este rezistent la contracţie (nu se despică) şi in general rezistent la deformări. Un metru cub din acest tip de lemn cântăreşte în jur de 310 kg.
Paulownia  este de asemenea crescut ca o sursă durabilă de bio-combustibil, un pas decisiv spre rezolvarea crizei energetice mondiale.
Copacul se regenerează de la sistemele existente de rădăcină, câstigând pe merit apelativul de copacul păsării Phoenix. Aceasta înseamnă că se pot recolta între minim 3 şi maxim 5 rotaţii de creştere a lemnului fără a fi nevoie de replantare. Frunzele sale au o creştere rapidă şi au o capacitate imensă de absorbţie de dioxid de carbon.
Sistemul său de rădăcini profunde îi dă posibilitatea de a ecologiza suprafeţe degradate de sol.
Produsul principal obţinut din Paulownia Cotevisa 2 este lemnul. Datorită rezistenţei sale şi datorită faptului că este un material uşor, lemnul de Paulownia este foarte potrivit şi în special indicat pentru mobilierul şi tapiţeria interioară a rulotelor, avioanelor şi ambarcaţiunilor uşoare.
Lemnul este semipreţios ,de o culoare foarte deschisă, foarte rezistent şi ultra- uşor, cântăreşte foarte puţin şi este foarte apreciat, avand un preţ foarte bun. Poate fi vopsit, lăcuit sau se poate adăuga adeziv. Nu este uşor inflamabil şi este rezistent la apă. Datorită prelucrării sale uşoare este perfect pentru elaborarea de planşe şi pentru placare. Are o capacitate mare de izolare termică.

Aceşti arbori tolerează toate tipurile de soluri atâta timp cât nivelul freatic este sub 2 metri şi nu este stâncă până la o adâncime de 6 metri. Cerintele hidrice sunt de 750 mm³ pe an.

Consumul de nitrogen la arborii adulţi este estimat la 350 UF de nitrogen.
Rădăcinile sunt verticale, atingând până la 9 metri. Lăţimea coroanei poate depăşi cu uşurinţă 10 metri, de aceea nu este recomandabil să plantaţi Paulownia şi nici alţi arbori având coroana bogată în apropierea pereţilor, construcţiilor, conductelor de apă sau reţelelor de cablu.
Frunzele sunt de dimensiuni mari, mai ales cele din primul an de creştere, având peste 60 de centimetri, ceea ce reprezintă un mare ajutor ecologic în lupta împotriva poluării aerului. Frunzele sunt utile ca furaje sau ca fertilizator datorită conţinutului ridicat de nitrogen. Absorbţia estimată de CO2 pentru 1 Ha de Paulownia este de 1200 T / Ha pe an.
Paulownia este o plantă meliferă, din momentul în care ajunge la maturitate (de la 2-3 ani). Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromată, de culoare deschisă şi se poate compara doar cu mierea de salcâm având aceeaşi calitate. Mierea de Paulownia mai este folosită ca şi medicament, ajută la vindecarea de bronşită şi alte boli respiratorii şi de asemenea ajută la îmbunătăţirea digestiei. Aceste proprietăţi ale mierii de Paulownia  sunt datorate substanţelor biologic active din flori,care la rândul lor sunt utilizate în produsele alimentare. Producţia de miere de albine/hectar este în jur de 700 kg/ha.

Caracteristici:
        Densitate:                lemn verde 700-800 kg/m3
                                     lemn uscat 300-310 kg/m3
  Culoare:                   alb-gălbui
Duritate:                   1,4 kN
Flexibilitate:              6,3 GPa
Rezistenţă la rupere:  42 MPa
Rezistenţă la comprimare: 20 Mpa
Rezistenţă maximă împotriva insectelor!