PLOPUL ENERGETIC

PLOPUL  ENERGETIC 

Populus deltoides

Soi: NPU San Lorenzo

Specia: Populus deltoides W.Bartam, ex marshall

Clona NPU San Lorenzo este înregistrată la UE (CPVO Community Plant Variety Pffice) prin decizia Nr. 35514/03.06.2013.

Clona a fost obținută prin încrucișarea clonei LUX cu clona STONEVILLE – Populus deltoides puro. Această clonă este adaptată condițiilor pedoclimatice din Europa și este hibridul cu cea ma rapida creștere: 38 cm diametru și 30 m înălțime în 8-10 ani.

             Asigurăm certificat de origine, calitate și garanție.

            Speciile de plop au un areal larg de vegetație și au constituit din cele mai vechi timpuri forme asociate sau integrate în agricultură.

Plopii sunt specii cu o larga răspândire pe glob, răspund în mare măsură necesităților actuale și de perspectivă ale societăți noastre și de aceea pot fi considerate specii ‘’ale lumii, ale comerțului și ale viitorului’’.

Cultivatorii au descoperit repede ușurința cu care se pot instala plopii pe cale vegetativă și au creat plantații pentru satisfacerea nevoilor gospodărești.

Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea a avut loc introducerea în Europa a plopilor negri americani (Populus deltoides Marsh.) și în America a plopului negru european (Populus nigra L.), ceea ce a determinat apariția hibrizilor acestor specii, care au revoluționat formele tradiționale de cultură.

Diversificarea posibilităților de utilizare a lemnului de plop hibrid a încurajat crearea de plantații specializate, producătoare de sortimente aducătoare de câștiguri suplimentare cultivatorilor și utilizatorilor. Industria italiană de hârtie a fost prima care a folosit lemnul de plop în alte scopuri decât utilizările rurale.

Unul din principalele obiective urmărite de tehnologiile de cultură a plopilor a fost producția de masă lemnoasa cât mai mare obținută într-un timp cât mai scurt. Datorită creșterilor rapide, culturile de plop produc în scurt timp o importantă cantitate de masă lemnoasă. Lemnul acestor specii are multiple utilizări industriale: cherestea și ambalaje ușoare, plăci fibro-lemnoase și placaj, furnire pentru mobilă, chibrituri, pastă pentru celuloza și hârtie, lemn pentru construcții.

Totodata aceste specii sunt folosite pentru biomasă energetică.

La începutul sec. al XX-lea s-a urmărit în principal promovarea acelor tipuri de hibrizi care valorificau cel mai bine mediul de cultura și satisfăceau în mare măsură necesitațile unei economii în plină transformare.

La noi în țară plopii hibrizi au apărut târziu, la început fiind introduși în parcuri ca arbori ornamentali. În perioada 1915 – 1950 s-au executat primele culturi cu plopi hibrizi pe suprafețe mici. Preocupări mai consistente cu privire la cultura speciilor forestiere au apărut după anul 1948, când s-a recunoscut valoarea economică a lemnului plopilor hibrizi.