Descriere

Trunchiul este drept și cilindric.  Scoarța este la început netedă, cu numeroase lenticele mari și eliptice; formează de timpuriu ritidom cenușiu.

Florile sunt unisexuat – dioice dezvoltate în amenti de 5 – 7 cm care înfloresc devreme, la începutul primăverii, în perioada martie – aprilie.

Frunzele sunt mari, deltoide sau cordiforme .  Fructul este o capsulă cu numeroase semințe.

Este o specie cu temperament de lumină.

Se adaptează pe orice tip de sol cu un ph cuprins între 5 și 8 dar preferă solurile profunde, umede, afânate, cu textură ușoară. Se recomandă a fi plantat pe teren cu multă apă, mlăștinos, terenuri inundabile, cu pânza freatică ridicată.

Cerințele de apă variază între 3000 și 6000 m3/ha/an.

Este sensibil la secetă. Are o perioadă lungă de vegetație și creștere accelerată mai ales în stadiul juvenil. Datorită creșterilor rapide din tinerețe, manisfestă sensibilitate la vânt puternic. A dovedit însa rezistență mare la frig, la boli foliare și de scoarță.

Lemnul cu duramen alb-galbui este moale, cu densitate medie convențională de 300 kg/m³ și conținut de celuloză de 52%, se utilizează pentru cherestea, pentru obținerea pastei de hârtie, Pal-ului, PFL-ului, chibrituri, furnire.

Totodată aceste specii sunt folosite pentru biomasă energetică.

Are o putere calorică între 2665 – 3500 Kilocalorie/kg, in funcție de umiditate.